Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2009 15:17 - Lady Gaga
Автор: alicia Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1087 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 10.09.2009 02:13


image
Някои оприличават Lady GaGa на двойничка на Кристина Агилера. Други пък я наричат „Мадона на новото време“. Но всички са единодушни, че тя е провокативна, ексцентрична и не на последно място – талантлива. imageLady GaGa е истински виртуоз в музиката.  Тя е певица, текстописка, танцьорка и DJ, свири на пиано и синтезатор, а творчеството й е повлияно от звезди като Дейвид Бауи, Queen,  Майкъл Джексън и Мадона . Дори псевдонимът й е взет от хитовата песен „Radio GaGa“, изпълнена от Фреди Меркюри през 1984 г.   Дебютният албум на Lady GaGa „The Fame“ покори класациите още с излизането си, а двата издадени сингъла от него - „Just Dance“ и  „Poker Face“, направо взривиха чартовете при завъртането им в ефира. Те донесоха на изпълнителката номинация за „Grammy“ за най-добро танцово изпълнение, както и титлата „Най-добър международен изпълнител“ на наградите „MuchMusic Video Awards“.   Lady GaGa обаче нямаше да е такава, каквато я познаваме, без присъствието на модата в живота й. Донатела Версаче е нейна икона и вдъхновение, а основната й идея е да плени въображението на почитателите си, създавайки една симбиоза между света на музиката и света на модата. И макар самата тя да се смята за неподражаема, визията и модният усет на Lady GaGa се превърнаха в модел на подражание за подрастващото поколение.

Детство

Стефани Джоан Анджелина Германота, по-известна като Lady GaGa, се ражда на 28 март 1986 г. в Йонкърс, щата Ню Йорк, САЩ. Родителите й са американци от италиански произход. Въпреки че искала да влезе в училището по сценични изкуства „Джулиард“ в Манхатън, постъпва в частното девическо католическо училище „Конвентът на Свещеното сърце“.   На 4-годишна възраст се научава да свири на пиано по слух, на 13 пише първата си балада за пиано, а на 14 вече представя собственото си творчество на „открит микрофон“ в нощни клубове. На 17-годишна възраст Lady GaGa става едно от 20-те деца в света, приети по-рано в училището по изкуства „Tisch“ към Нюйоркския универистет, където изучава музика. Тя доказва и писателските си умения като съчинява есета и различни философски трудове върху теми от областта на изкуството, религията и обществено-политическата сфера.   
image
Началото   На 20-годишна възраст Lady GaGa вече е подписала договор със звукозаписна компания и пише песни за редица изпълнители. За да се разграничи от традиционния rock "n roll, тя решава да се ориентира към поп музиката. Междувременно се запознава с танцьорката, DJ и сценична изпълнителка Lady Starlight, която й помага да изгради сценичната си визия. Двете започват да правят собствено комично шоу, подобно на вариете от 70-те години, в един манхатънски клуб. Поканени са да участват в музикалния фестивал „Лолапалуза“, но критиката е доста сурова към тях заради разкрепостеното им представяне. Постепенно обаче музикалните продуценти забелязват таланта на Lady GaGa и така се отваря пътят й към славата.
image
Заради прилика с гласа на Фреди Меркюри, през 2006 г. продуцентът Роб Фусари измисля и сценичния й псевдоним – Lady GaGa. Той също така помага на талантливата девойка да създаде и някои от първите си хитове „Disco Heaven“, „Dirty Ice Cream“ и „Beautiful, Dirty, Rich“.   През януари 2008 г. Lady GaGa се запознава с музикалния продуцент Винсънт Хърбърт и подписва договор съз звукозаписната компания „Interscope“. Усетът й за мелодия впечатляват звезди като Фърги, Pussycat Dolls, Бритни Спиърс и New Kids On The Block и те я наемат като текстописка.     Така се среща и с чернокожия изпълнител Akon, с когото започват да работят заедно. Забелязал потенциала й като певица, той я взима под крилото си, записва я към своята продуцентска компания и Lady GaGa започва да се подготвя за професионалната си солова кариера. Работи с продуцента RedOne. Песните й са смесица от електронно, поп и рок звучене, но идеята й е да създаде нещо ново и различно.

Блясъкът на славата

През 2008 г. Lady GaGa вече се е установила в Лос Анджелис, работейки усилено по завършването на дебютния си албум „The Fame“. За целта събира колектив с името „Haus of GaGa“ - група от млади хора, с които заедно създават сценичното представяне, визията и звученето. Тя сама написва текстовете и мелодиите на повечето песни, а основната идея на продукцията е, че „всеки може да се почувства известен“. Критиката оценява албума положително. Той става No1 в Австрия, Великобритания, Канада и Ирландия и стига до 4-то място в Австралия.   imageПокорила международните класации, Lady GaGa се заема да популяризира „The Fame“ и в САЩ, като прави първото си турне заедно с реформираната група „New Kids On The Block“. В края на октомври 2008 г. албумът излиза на американския пазар под No17 в класацията „Bilboard 200“. Само за първата седмица са продадени 24 000 копия и така достига до 4-то място.   Първият сингъл от албума - „Just Dance“, който излиза на 8 април 2008 г. става No1 в седем държави, включително и в САЩ. Вторият сингъл - „Pocker Face“, излиза на 29 септември 2008 г. и надминава предшественика си като удря челното място в 20 държави, в това число и едни от най-големите световни музикални пазари.   С двата си хита и дебютния си албум Lady GaGa влиза в анкетния лист на BBC за звучене на 2009 г., включващ най-добрите изгряващи музикални звезди. Освен това е поканена като подгряващ изпълнител за турнето на Pussycat Dolls, а през март 2009 г. прави и първото си турне в Северна Америка. Номинарана е за „Grammy“, печели награда за най-добър международен изпълнител и участва на фестивала Гластънбъри, Англия. Заради всичко това и поради факта, че само за една година успя да постигне шеметен успех, Lady GaGa наистина може да бъде наречена „звезда от ново поколение“.

Личен живот   

Със своето на моменти скандално поведение, провокативна визия и свободомислие, Lady GaGa неведнъж си е навличала критиката на общественото мнение. След множеството слухове по отношение на сексуалната й ориентация, през май 2009 г. изпълнителката потвърждава, че е бисексуална и красивите жени я вдъхновяват. Това естествено карало партньорите й от мъжки пол да се чувстват некомфортно.   По отношение на любовта, Lady GaGa твърди, че я е оставила на заден план, тъй като музиката е истинската й страст. Поради тази причина приключва и последната си връзка – любимият й искал от да бъде домакиня, но това не съвпадало с плановете й за бъдещето. Флиртовете не й били по вкуса, затова тя отхвърляла всеки опит от страна на срещуположния пол. „Можеш да сключиш брак само с един човек. Така че аз съм омъжена за изкуството, което създавам!“. imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage


Тагове:   lady,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alicia
Категория: Забавление
Прочетен: 131656
Постинги: 93
Коментари: 70
Гласове: 85
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930